Selasa, 16 Februari 2010

Hulurkan Bantuan - Bersamamu

Hajat di hati, online kat rumah, nak buat bajet compilation. Tapi tak sah kalau tak update nuyin2u. Maklumlah pembukaan 2010 ni kerja di opis, takde warm up, terus - terus berlari...

Gambar diatas adalah tv print screen rancangan tv3 bersamamu beberapa minggu yang lalu, kisah keluarga di Kedah. Episod bersamamu...mana ada yang tak sedih.. sume sedih..sume menginsafkan..tapi yang ini, keinsafan dia amat mendalam untuk diri sendiri. Perasaan sedih tu, hanya ibu - ibu yang ada anak oku je yang paham. Orang lain, mungkin sedih juga..tapi tak sama..sebab mereka tak rasa... Melayari kehidupan sebagai seorang ibu yang bekerja, yang punya anak macam kembar, satu normal, satu istimewa, kadang - kadang menguji kesabaran. Biarpun keistimewaannya nampak ringan dimata..penjagaan seperti baby berusia 4 - 6 bulan, telah berlarutan hingga sekarang 3 tahun. kadang - kadang terlintas difikiran kenapa ujian ini begitu payah dirasakan.

Tapi, sepayah - payah yang aku rasa..lagi payah , lagi kasihan, simpati untuk keluarga En. Hamizun Hassan ini. Sekurang - kurangnya Allah uji aku dengan seorang saja anak istimewa, tapi En. Hamizun, Allah uji dia dengan 2 anak istimewa..dua - dua lelaki, berbadan semangat. penyakit saraf. Lahir normal tetapi anugerah menjadi kanak - kanak biasa itu Allah ambil sedikit demi sedikit sehinggalah hanya boleh baring terlantar..kasihan kan..bayangkan, 2 orang..bapa penoreh getah. ibu surirumah sepenuh masa..hiba seorang ayah melihat keadaan anaknya begitu..mengharapkan bila tua nanti, sang anak dapat menjaganya, tapi nampaknya dia lebih risau apa akan jadi dengan anak-anaknya bila dia dah tiada..penceritaan, dengan melihat sendiri klip video, memanglah tak sama, tapi sekurang - kurangnya menjadi peringatan untuk diri sendiri ,dan kepada pembaca - pembaca yang budiman, moga dapat hulurkan bantuan kepada keluarga ini, agar sedikit sebanyak dapat meringankan beban, walaupun penyakit anak, setakat ini tiada ubatnya...

0 comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails